Kontakt

Sanofi
Prof. Kohtsvei 5-17
1366 Lysaker

Telefon: 67 10 71 00
Fax: 67 10 71 01

For spørsmål om våre produkter kontakt medisinsk informasjon avdeling på telefon:
46 91 80 01 (10 - 14).

Kryssallergier

  • Skriv ut
  • Larger Smaller

    Tekststørrelse

  • Oppdatert : 2016-12-22

Hva er kryssreaksjoner?

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten.

Hvem får kryssreaksjoner?

Personene som er hardest rammet av pollenallergi er også de som er mest utsatt for kryssreaksjoner. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre kan ha symptomer hele året. Det vil være svært individuelt hva hver enkelt reagerer på og ikke alle pollenallergikere har kryssreaksjoner.

Hvilke symptomer kan kryssreaksjoner gi?

Mange bjørkepollenallergiker vil oppleve at de får ubehag i munn og svelg når de spiser rå frukt og grønnsaker, spesielt i pollensesongen. Betegnelsen "oralt allergisyndrom" anvendes ved matvareoverfølsomhet, der lokale symptomer fra munnhulen dominerer. Noen opplever at det klør helt ut til ørene. Symptomene kan øke og spre seg til flere organer og i verste fall kan det oppstå et anafylaktisk sjokk, men dette er meget sjelden hos oss i Nord-Europa.

Forekomst av kryssreaksjoner

Omkring 70 % av alle bjørkepollenallergikere får reaksjon på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer. Burotallergikere kan reagere på selleri og flere typer urtekrydder. Som regel utvikles pollenallergien først, kryssreaksjonene kommer senere. Kunnskap om hva som gir kryssreaksjoner er nyttig for å unngå plager.

Utredning av matvareallergi ved kryssreaksjoner

En grundig sykehistorie er det viktigste. Prikktest med rå frukt og grønnsaker bør utføres med selve matvaren med prikk-prikk-metoden. Spesifikt IgE kan være nyttig, men gir sjelden nærmere informasjon.

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi:

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi

Grafisk fremstilt av Sanofi.

  • Ved gresspollenallergi viser allergitester ofte positivt utslag på hvete og belgfrukter, men dette er sjelden forbundet med allergisymptomer

Gode råd ved kryssreaksjoner

Ved kryssreaksjon på en matvare, reagerer man ikke nødvendigvis på de øvrige matvarene på kryssallergilisten. Som oftest tåles matvaren kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Det anbefales å holde seg unna den maten eller de matsortene man får reaksjoner fra. Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien. Det er ingen grunn til at bjørkepollenallergikere skal unngå rå frukt og grønnsaker for sikkerhets skyld.

Burot tilhører kurvplantefamilien, og en burotallergiker kan reagere på andre arter i denne familien, som prestekrage, løvetann, asters og krysantemum. En burotallergiker med overfølsomhet for selleri tåler som regel ikke verken fersk eller kokt selleri i motsetning til bjørkepollenallergikeren som ofte tåler kokt selleri.

Fruktallergi hos bjørkepollenallergikere representerer et beskjedent problem for de fleste, men for noen kan det være problematisk. Ofte vil de f.eks. tåle melon, ananas, vindrue, banan og sitrusfrukter. Dessuten vil de som regel også kunne spise bringebær, rips, blåbær og tyttebær. Undersøkelser fra Tyskland viser at ved provokasjon av ulike eplesorter, kunne enkelte sorter tolereres. Det kan derfor være en idé å forsøke ulike sorter. Røde epler tåles ofte bedre en grønne. Man kan også skrelle eplet og la det ligge og lufte seg en stund for å minske graden av allergi.


Referanser:

www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/kryssreaksjoner

www.naaf.no/globalassets/brosjyrer/pollenallergibrosjyre

SANO.CFEX.16.12.0296g